top of page

"Sava pasaule" Laikmetīgās mākslas izstāde

Updated: Jun 17


Izstāde no neesoša muzeja krājuma

 

Kopš pagājušā gadsimta 80. gadiem sabiedrības uzmanības centrā ir jautājumi par Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja celtniecību. Protams, Latvijas mākslas institūcijas un kuratori šajā laikā ir veidojuši nozīmīgas laikmetīgās mākslas skates Latvijā un ārzemēs. Ievērojamu ieguldījumu muzeja koncepta izstrādē un virtuālā muzeja radīšanā devis Laikmetīgās mākslas centrs. Tomēr muzeja neesamība ir radījusi virkni problēmu – vairākas paaudzes izaugušas bez pietiekamām zināšanām nesenajā Latvijas mākslas vēsturē, bez savlaicīgas nopietnas izpētes atstāta daudzu nozīmīgu pagātnes mākslinieku daiļrade. Nav nodrošināta mākslas vēstures procesu nepārtrauktība, tā radot sabiedrībā aplamus stereotipus, nevēlēšanos un garīgu nespēju iedziļināties laikmetīgās mākslas izpausmēs.

 

Diez vai nākamajā dienā pēc muzeja atklāšanas šīs problēmas momentāni izzudīs, tāpēc, kamēr muzejs vēl neeksistē, Cēsu Mākslas festivāls vēlas piedāvāt topošā Laikmetīgās mākslas muzeja krājumā iekļautajiem mākslas darbiem satikties ar saviem skatītājiem Cēsu izstāžu zālēs.

 

Sadarbībā ar Latvijas Nacionālo mākslas muzeju, kam Kultūras ministrija ir nodevusi glabāšanā šo kolekciju, Cēsu Mākslas festivāls organizē laikmetīgās vizuālās mākslas izstādi “Sava pasaule”.

 

Izstādes fokusā ir mākslinieka individuālais, īpatnējais un bieži paradoksālais skatījums uz pasauli un sevi tajā. Izstādē būs skatāmi video darbi, objekti un instalācijas, kuras apvieno autoru pārliecinošās spējas ilustrēt savu pasaules uzskatu un dzīves filosofiju. Šīs “savas pasaules” ilustrācijas ir mākslinieciskajā valodā daudzveidīgas: eksponējamie mākslas darbi ir kā emocionālas esejas, ironiskas piezīmes, zinātniskas izpētes rezultāts, vēsturisks salīdzinājums vai nopietnas pārdomas.

 

Izstādē tiks eksponēti mākslas darbi, kuru autori ir Miks Mitrēvics, Krišs Salmanis, Ojārs Pētersons, Rasa Šmite un Raitis Šmits, Līga Marcinkeviča, Ieva Rubeze, Mārtiņš Ratniks, Armands Zelčs, kā ar izcilais serbu konceptuālās mākslas pionieris Braco Dimitrijevičs.

 

Topošā Mākslas centra pirmajā stāvā būs aplūkojami video darbi, savukārt objekti un instalācijas būs redzami otrā stāva izstāžu zālēs.


 

787 views

1 comentário


Kuldeep pawar
Kuldeep pawar
25 de jun.

Dream works india

Curtir
bottom of page